400 M. ANTRENMANI

Kurtuluş ÜNVER

Her atlet için kalp, damar antrenman programının yapılmasında muhtemelen ilk iş, atletin geliştirilmesi gereken fizyolojik kapasitesinin tanınması ve tespit edilmesidir. Koşucunun ATP ile donattığı uygun enerji sistemleriyle uğraştı bu kapasitelerin en önemlisi, fiziksel olayın her kas hareketinde gerekli olan yüksek enerji sistemi de (fosfojen sistemi, laktit asit sistemi, oksijen sistemi) bazı durumlar dışında devamlı olarak çalışırlar. 400m. sprinterleri için fosfojen sistemi ve önemli olarak da özellikle laktit asit sistemi çalışır.

Fosfojen sistemi, şiddetli alıştırmalarda ilk 30 saniyede esas vericidir. 30 saniye ile yaklaşık 2-3 dakika arasında laktit asit sistemi, birinci enerji sistemi olarak çalışmaya başlar. Bu yüzden, 400m.'yi 47.0 saniyede koşması düşünülen atlet bu iki enerji sistemini kullanır. Hiçbir sistem 400m. için gereken ATP miktarının tamamını sağlayamaz.

Bunula birlikte, 400m. koşu performansı için gerekli olan 1.8 mol. ATP'nin yaklaşık 1.2 molü laktit asit sistemince, 0.6 mol.'ü de fosfojen sistemince karşılanır. Diğer bir deyişle her iki enerji sistemi de gereklidir ve laktit asit sistemi ilk önce gelen enerji sistemidir.

Koşucu için sadece ATP miktarının stoğu önemli değildir. Ama yine de ATP tedarikiyle orantılıdır. Fosfojen sistemleri, koşucunun ihtiyacı olan ATP miktarının yerine getirilmesinde önemlidir. Oksijen sistemi, gerekli oranlarda ATP'nin tedarik edilerek yerine konmasında önemlidir. Sonuçta, bu iki sistem dakikada yaklaşık 2.5 mol ATP yerine getirmektedir. 400m.'de dakikada 2.3 mol ATP gerektiği anlaşıldığından beri, laktit asit ve oksijen enerji sisteminin ihtiyacı karşılamada gerekli oldukları açıklık kazandı. Dünya çapındaki atletlerin ve performanslarının bu düşünce üzerine kurulduğu tahmin edilmektedir. Bu kavramla koşucunun kapasitesini gerçekleştirebileceği farz edilir.

Böylece 400m.'de bütün enerji sistemlerine ihtiyaç olduğu anlaşıldı. Fosfojen ve laktit asit enerji için gerekli miktardaki ATP'yi tedarik eder. Laktit asit ve oksijen sistemleri de gerekli oranda ATP dönüşümünü tedarik eder. 400m. sprinteri için laktit asit sistemi birinci öncelikli enerji sistemidir.

Enerji sisteminin özgül olması önemlidir. Tanımlanabilen antrenman özelliğinde diğer cinsler de vardır. Bunlardan biri yetenek özelliğidir. Maksimum antrenman uygunluğu ürünü, yarışmada yapabilen yeteneklerin benzerlerinin antrenmanda meşgul olunan alıştırmaların yapılması usuldür. 400m. kaşucusunun maksimal oksijen ve kalp oranı geliştirmesi gereklidir.

Özgüllükle üçüncü şekil, kas özgüllüğü olarak tanımlanabilir. Bunun anlamı, özel branşta antrenman yapılarak kulanılan kaslardır. Tercih edilen antrenman, uygun kasları çalıştırarak etkisini göstermelidir. (Max. V02), kalp oranı, basınç hacmi ve laktit asit nakli) Kollar da koşu da önemlidir. Kollar, bacaklar kadar çok çalıştırılmamalıdır. Çünkü kollarla değil bacaklarla koşulur.

Son olarak, motor yeteneklerin geliştirilmesi özgüllüğüne antrenmanlarda dikkat edilmesi gerekir. Sadece doğru kas gruplarına antrenman yapılmaz. Ama diğer kaslara da çok fazla antranman yaptırılmamalıdır. Şayet koşucu öncelikle, basketbol veya tenisle antrenman yapmışsa, koşu yoğunluğuna dikkat etmelidir. Çünkü sinir-kas sistemi gerekli harekete adapte olamaz. (1)

ANTRENMAN PLANI

Enerji sistemi hakkında bilinenlerle, kas grupları ve motor örrıeği geliştirilir ve alıştırma yetenekleriyle meşgul olunur. Temel olarak, yıllık plan bölümlere ayrılarak yapılır. Tabii olarak yıllık plan antrenman bölümlerindeki çalışmalar esnek olmalıdır.     

Antrenman proğramları altı bölüme ayrılır: Erken ön sezon, Geç ön sezon, Erken yarışma sezonu, Sezon ortası, Geç yarışma sezonu, Şampiyona sezonu.

1. Erken Ön Sezon:

(15 Eylü!-15 Ekim) Bu periyotta genel kondisyonun geliştirilmesine çalışılır.

Atlet haftada üç kez ağırlık kaldırır, ama haftada beş gün aerobik koşu proğramı da yapar. 400m.'de oksijen sistemine çok ihtiyaç olmamasına rağmen oldukça gereklidir. Buna ek olarak, aerobik koşularla oksijen sisteminin antrenmanı kaslardaki kılcal damarların artmasına, eklemlerdeki bağ dokunun kuvvetlenmesi ve artmasına, tendonların kuvvet ve hacminin artmasına, kemiklerin kuvvetlenmesine ve hacminin artmasına yardım eder.

Pazartesi

:

5km. Koşu

 

 

Ağırlık antrenmanı

Salı

:

Sprint alıştırmaları

 

 

4x5x100m. Uzun adımlarla yürüme (Aralarda 100m. jog)

Çarşamba

:

5km. Koşu

 

 

Ağırlık antrenmanı

Perşembe

:

Sprint alıştırmaları

 

 

4x5x100m. uzun adımlarla yavaş koşu

Cuma

 

5km. Fartlek

 

 

Ağırlık antrenmanı

 

2. Geç Ön Sezon

(15 Ekim - 1 Aralık) Oksijen sisteminin etkili gelişmesiyle, laktit asit sistemine doğru antrenmanlar değiştirilir.

Pazartesi

:

5km. fartlek (18 dak.)

 

 

Ağırlık antrenmanı

Salı

:

Sprint alıştırmaları

 

 

500m. 70sn. (50sn. dinlenme), 400m

 

 

56sn. (50san.) 300m. 42san. (45san).

 

 

200m. 28san. (40san.) 100m. 14san.

Çarşamba

:

6x150m tepe yukarı sprint (orta meyilde)

Perşembe

:

2x220m 27san. (60san. dinlenerek)

 

 

2x220m 26san. (60san. dinlenerek)

 

 

2x220m 25san. (60san. dinlenerek)

 

 

1 x220m 24san.

Cuma

:

5km. fartlek (18dak.)

 

Görüldüğü gibi laktit asit sistemi daha önemli hale gelmektedir. Oksijen sistemi de fartlek, yavaş (interval) aralıklı çalışmlarla görülmektedir.

3. Erken Yarışma Sezonu

Kapalı salon yarışmalarıyla başlar, Mart başına kadar devam eder. 400m'yi 50 saniyede koşma hedeflenir. Bu derecenin 400m için karşılığı 48 saniyedir. (Sezon sonu)

Pazartesi

:

Sprint alıştırmaları

 

 

8x100m 11.5san. (60san. dinlenme)

 

 

Ağırlık antrenmanı

Salı

:

Sprint alıştırmaları

 

 

300m (son 100m.si 12.5san.) 2.30dak. dinlenme

 

 

300m. (son 200m.si 25 san.) 2.30dak. dinlenme

 

 

300m. (son 100m.si 12.5 son)

Çarşamba

:

6.30m çıkış çalışmaları

 

.

5km yavaş tempolu koşu

Perşembe

:

2x200m 24.Osan (2dak dinlenme)

 

 

2x200m 23.5san (2dak dinlenme)

Cuma

:

Isınma, jogging

Cumartesi

:

Yarışma

Pazar

:

Ağırlık antrenmanı

 

Sezon ortası antrenman proğramlarında Pazartesi hızlı interval antrenmanı, Salı negatif bölünme antrenmanı ve perşembe tekrar antrenmanı görülür. Negatif bölünme antrenmanlarında 400m'nin tamamının yarış temposunda koşulmasına izin verilmez.

Yüksek tempolu 300m'den sonra, son 100m'de atletin rahat olması tercih edilir. Atlet 400m'yi bitirdiğinde, arzuladığı zamanda koştuğundan emin olmalıdır.

4. Geç Yarışma Sezonu

Bu sezon, düzenli yarışma yılının son birkaç haftasında yer alır. (1 Mayıs-15 Mayıs) Bu dönemde antrenmanın amacı, atletin mümkün olduğunca süratinin daha çok geliştirilmesi için kısa sürede çok şiddetli çalışmalarla elde edilir.

Tekrar ve sprint antrenmanı, geç yarışma sezonunun temel yapısıdır. Bu anaerobik enerji sistemlerinin etkisi ve sürat gelişimiyle düzenlenir. Burada yol boyunca olduğu gibi antrenmanda "zor-kolay" teorisinin kullanılmasına dikkat edilir. Pazartesi kolay bir sprint günü Çarşamba, kolay bir mesafe koşusu günüdür.           .

Pazartesi

:

8x100m 11.5san (60san dinlenme)

 

 

Kolay jogging

 

 

Ağırlık antrenmanı

Salı

:

6x200m 22.5-23.5san (en az 6dak dinlenme)

 

 

Kolay jogging

Çarşamba

:

6x40m. takozdan çıkarak

 

 

3km koşu (3dak koşu)

Perşembe

:

10x100m 1.6san (tam dinlenerek)

Cuma

:

Isınma

Cumartesi

:

Yarışma

 

5. Şampiyon Sezonu

Bu sezon, atletin ulusal şampiyonadaki yeriyle ilgilidir. Yarışmalar, normalde Mayısın sonundan Haziran ortasına kadar sürer. Atlet bir sonraki önemli yarışmadan önce yaklaşık üç hafta antrenman yapar.

Antrenörler bütün sezonu üçer haftalık mini bölümlere ayırırlar. Birinci hafta temelde aerobik çalışmalarla atlet rahat bırakılır ve kondisyon korunur. İkinci hafta tekrar oksijen sistemi kapsanır, ama temelde laktit asit sistemi etkilenir. Son hafta şüphesiz laktik asit ve fosfojen sistemleri daha etkilidir.

Pazartesi

:

5km. koşu (20dak)

 

 

Ağırlık antrenmanı

Salı

:

400m (son 100m.si 11.8san) 2.30dak dinlen

 

 

400m (son 200m.si 23.6san7 2.30dak dinlen

 

 

400m (son 300m.si 35.4san) 2.30dak dinlen

 

 

400m (ilk 300m 35.4 san) (son 100m 14.6san)

Çarşamba

:

6x40m takozdan çıkışlar

 

 

Sprint alıştırmaları

 

 

3km koşu

Perşembe

:

Sprint alıştırmaları

 

 

3x200m 23.Osan (6dak dinlen) ,

 

 

Kolay jogging (3)

Cuma

:

5km. fartlek

 

 

Ağırlık antrenmanı

 

DİNLENMELER

Uygun dinlenmenin tanımlanması için beş konuya ihtiyaç vardır; fosfojenler, kas glikojen deposu, laktit asit yıkımı ve rahatlama esnasındaki etkinlik.

Kısa, şiddetli, maksimal alıştırmalardan sonra, ATP sentezi için hem fofojenlere ihtiyaç vardır, hem de miyoglobin oksijeninin yenilenmesi gerekir. Miyoglobin, kas hücresinde oksijen taşıyan ve depolayan bir proteinder. Bu, oksijen enerji gereksinimi için, ilk birkaç saniye süresince ATP'nin parçalanmasında kullanılır. ATP'nin yıkımıyla enerjinin serbest kalmamasından sonra fosfojenlerin sentezinde, alıştırmadan önceki seviyenin yarısının yerine konması için 22 saniyeye ihtiyaç vardır. Miyoglobin oksijeninin yarı zamanı fosfojenlerden daha hızlıdır. Alaktasit sistemde oksijen alımı sadece miyoglobinle gerçekleşir.

Bunun yanında, kısa şiddetli alıştırmadan kas glikojeninin yerine konması farklı bir konudur. Daha fazla dinlenme için kas hücrelerindeki glikojen depolarının anlamlı bir kısmının yerine konması gerekmektedir. Böylece miyoglobin oksijeni ve fosfojenlerin yerine konmasına ihtiyaç duyulur. Anlamlı bir miktarı, alıştırmadan iki saat sonra yerine konmaktadır. Normal olarak kas glikojeninin tam olarak yerine konması daha uzun süre alır. Şüphesiz bu süre alıştırmanın dayanıklılık nitefiğinin uzamasıyla artacaktır.

Araştırmalar arasında daha kısa süreli yerine konma sebeplerinden biri, dayanıklılık alıştırmalarında olduğu gibi kan glikoz seviyesinin tükenmiş olmamasıdır. Kas glikojen seviyesi de, kısa süreli şiddetli alıştırmaların çoğunda olduğu gibi tükenmiş değildir. Şüphesiz kas glikojeni, laktit asit ve oksijen enerji sisteminde yakıt olarak kullanılır.

Laktit asit sisteminde kullanılan enerji ürünlerinden biri laktit asitin kendisidir. Şayet daha büyük miktarda birikmesine izin verilirse kanın asidikliğinin arttırılmasına önayak olur ve sonunda yorgunluğa neden olur. Laktit asidin ortadan kaldırılmasının yarı zamanı yaklaşık olarak 15 dakikadır. Bu süre anaerobik çalışma anında izin verilen dinlenme periyotlarından daha uzundur.

Bu arada, alıştırmalar arasında dinlenme periyotlarında bir miktar laktit asit ortadan kaldırılmalıdır. Laktit asitin ortadan kaldırlmasına, dinlenme anında yürüyüş gibi hafif egzersizlerle yardım edilir. Bu yüzden dinlenme anında hafif egzersizler yapılır. Laktit asitin tamamı ortadan kaldırılmasa da antrenman bakımından iyidir. VOW daha fazla laktit asit birikimini, kandaki PH'ı düşürerek zaman periyodunda ayarlayabilir.

Böylece, bu kalp-damar dayanıklılık programında kullanılan dinlenme periyotları normalde 1 ila 3 dakika arasındadır. Bu dinlenme, fosfojenlerin ve miyologlobin oksijeninin yeteri kadar yerine konmasına ve kalp ritminin dakikada 120 atışa düşmesine izin verir. Sadece yavaş interval antrenmanında bir dakikadan az dinlenme periyodu kullanılır. (Yavaş interval antrenmanın hedefi aerobikse) Sadece sprint aralıklı antrenmanda dinlenme periyodu 3 dakikaya kadar uzar. Bu antrenman metodları, anaerobik dayanıklılık ve sürat çalışmalarında görüldüğünden beri, bu dinlenme periyodu tam dinlenmeye izin verir.

"Zor-kolay" çalışmada bu amaca hizmet eder. Kas glikojenin yerine konması için 24 saate ihtiyaç vardır. Atletin vücudu, zor bir günü kolay bir gün takip ettiğinde bu değişimi geçirir. (2)

KAYNAKÇA

1. Lee. E. Planing Training and Racing for Quality Çod metres. Track and Field. Summer 1989 volume; 35

2. William B. Training for the OOm. Track and Technique winter 1988 volume; 102

3. John S. U.CLA 100-400 sprint training. Track and Techinque Summer 1988 volume; 85

 

Yayına Hazırlayan : Nagihan Esen PEHLİVANOĞLU